Здравейте! На мен също ми предстои да си подам документите до работодателя, ако може да ми кажете кои са, особено частта, свързана с работодателя, тъй като той не е доброноамерен и искам да съм изрядна. Та, това са:
 1. Приложение 3 към чл.5 
 2.  Заявление за ползване на отпуск за отглеждане на малко дете ( ...на основание чл.164 ал.1 от Кодекса на труда.....за детето...родено на.....  и СЧИТАНО ОТ? -това не го разбирам?)
 3. Декларация по чл.46 ал.2 от Наредба за  работното време, почивките и отпуските
 4. Копие от акта за раждане
Благодаря предварително и приятен ден :)
Здравейте!
В момента съм в последния болничен, издаден от педиатър, за отглеждане на дете. Аз вече го предадох, но впоследтвие разбрах, че трябва и да подам с него приложение 1. Подадох го след това, предполагам не е проблем. Нали вече болничните са електронни, не би ли трябвало да не трябва отново работодателя да ги подава в НОИ?Или не е било това целта?
Тъй като болничния ми приклюява след близо два месеца, мога ли преди това да подам докумените за отпуск по майчинство на работодателя? Или е задължително да изчакам да изтекат и тогава.
Приятен ден! :)
Благодаря Ви мили дами! Прави сте, по-важно е бебчо да е здрав, просто е притеснително,  разчиташ, че ще разполагаш с едни пари, а изведнъж се оказва, че  си направил сметка без кръчмар. Хубав ден!
Здравейте, преди малко разбрах за новия проектобюджет за догодина и съм притеснена. В момента съм в 45-дневния преди термин, ще раждам животи здраве другата седмица, та аз вече водя ли се в майчинство или то започва след 135-те дни болнични, т.е-отпускът за гледане на дете до 1година ?Дали се водя заварено положение или след приключването на болничните, за които ще получа обещетение на база 18 месеца назад, отпускът за остатъка до 365 дни ще е на база 24 месеца назад? Ще се радвам някой компетентен, знам че има такива е този форум, да разясни, предполагам доста мами са се притеснили...Благодаря!
Благодаря! А в сайта на НОИ мога ли даполуча информация дали е бил върнат , да звънна или да отида на място?
Здравейте! Имам болничен от 14.10 до 29.10 , но декларация за банкова сметка подадох две седмици след болничния. И тя ли като болничния трябва да е предаде в срок до 15то число следвашият месец или това важи само за болничния? Притеснявам се, че тази декларация би ми забавила изплащането. И друго- ако не намеря информация за подаден болничен лист до 17.11, тъй като 15.11 се пада събота, имам ли право да търся обяснение отработодателя ми за неподаването и има ли той някакво наказание за това. Пращам му болничните с куриер и обратна разписка. Благодаря!
Здравейте пак. Понеже очквам да има проблеми с работодателя ми, който иска да подписвам молба за напускане без дата, очаквам проблеми и за болничните... Счетовоството ни не е в града, където е седалището на фирмата, и тъй като възможно най-скоро ще  изляза в болничен, искам да знам, той през счетоводството ли трябва да минава, или през работодателя,  по-добре ли  ще е да го пращам в счетоводствтото, или на работодателя, при положение, че той не стои в офиса на фирмата? Притеснява ме , че ще ме забавят възможно най-много, доколко време най-късно тряба да предадат боничните в НОИ и има ли санкции, ако не го направят в срок? Възможно ли е работоадателят да каже, че не е получавал болничен примерно?
Здравейте! Опитвам се да изчисля, колко обещетение от болничен за общо заболяване бих взела и каква е базата, искам да изляза в такъв 1 месец преди 45-дневния преди термин. Ползвам за ориентир калкултора за майчинство, тъй като той изчислява Среднодневно Брутно и Нетно за 18 месеца назад. Искам да изляза от октомври, тоест от септември назад 18 месеца Среднодневно Брутно възнаграждение ми е 42.04лв- от него 80% са 33,63лв, Среднодневно Нетното вънаграждение е 33.85лв. Предполагам се взима по-малката сума за дневно обещетение-33.63лв. Месец октомври има 23 работни дни, значи би следвало да получа-33,63x23=773,53лв. Така ли е наистина? И последно-коя сума се смята за база за този болничен, за да пресметна после при изчисляването на майчинство за този месец октомври какво да взема-42.04лвx23р.дни=966,62лв или 33.85x23р.дни=778,55лв? Благодаря и хубав ден!
Здравейте, на трудов договор съм от септември 2013г., 45-дневния ми се пада на 30 октовмри 2014 г. Но в сайта на НОИ видях ,че септември месец 2013 съм осигурена за 2 работни дни, явно последните от месеца, това счита ли се за месец осигуряване? Тогава септември месец 2014г ще имам ли 12 месеца или не? И като изляза в болничен в края на октомври, той ще се пише и като осигурителен или като цяло няма да имам право на обещетение? В такъв случай, мога ли да не изляза в болничен на 30 октоври, а на  1ви ноември? ( 1ви и 2ри ноември се пада събота и неделя всъщност, може ли да почва оттогава болничния или трябва да е работен ден? Благодаря предварително .
Моля за съдействие. Как да сметна базата за изчисляване на болничен за общо заболяване? от месеца на излизане, който искам, имам назад 12 месеца на 1100лв и 6 месеца без осигуровки, предполагам това се взима на МРЗ за периода, която тогава беше 310 лева. Но тази сума е бруто, трябва да взема нетно както заплатата, така и МРЗ ,  така би следвало: (862.29.x12 + 6x 243) / 18, става 655,86лв, да но нали всеки месец има различен брой работни дни... как трябва да се сметне осредненото възнаграждение за един ден за тези 18 месеца? :blush:
А първите три дни на болничен, се взима 70% от заплатата към момента, или за 18 месеца назад? Аз примерно 12 месеца назад съм осигурявана на 1100лв, останалите 6- на МРЗ. Така че бих била доста порязана откъм парите, които ще взема от болничен, ако го взема за повече от 3 дена примерно. Относно обещетението за майчинство, малко се обърках- среднодневно брутно възнаграждение се взима, но то не може да бъде по-голямо от среднодневно нетното. Защо направо не е записано, че се взима нетното? Ако примено един месец съм в болничен,  сумата която получа от НОИ за него какво ще е -нетно възнаграждение ли?  И това ли ще е сумата за този месец, която ще влезе в базата за изчисление на майчинството?
Здравейте, как стои въпросът с 45-дневния болничен преди термин и по-скоро неговото неизползване. Идеята ми не е да ходя на работа, а само да се водя. Така  да вляза в болничен 15 от тези 45 дена преди термин, защото  искам този месец да ми се вземе в базата за изчисляване на обещетение. Говорих със служител на НОИ, който ми каза , че 45дневният преди термин не е задължителен, за разлика от този след раждане, там мърдане няма. Как се процедира в такъв случай с документите? Благодаря.
Здравейте, изчетох ви дотук и пак ми е пълна каша... Казвате, че болничният се начислява  на база 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение 18 месеца преди настъпването на неработоспособност, а в http://bgosigurovki.com/ четох, че е за 6 месеца преди настъпването на неработоспособност.  Кое е актуално към момента? И другият въпрос- ако ползвам болнични, преди настъпването на 45-дневния преди термин, те отразяват и се на впоследсвтие взетото обещетение за майчинство? Накъде чета -да, на друго място, че  за база  се взима осигурителния доход, от който е изчислен  болничния, а не сумата, която са ми превели от НОИ през това време. Дано ме разбрахте. :blink: